Familiegjenforening etter 200 år.

Tom Olmstead ombord på “Restauration” som lå til kai ved Utstein Kloster Hotell.

10. september 2024,
kom Tom Olmstead og konen Carol til Stavanger, for å finne sine røtter.

I 1825 dro 52 personer fra Stavanger til New York med sluppen «Restauration».
Blant de som dro var familien Ånen og Berta Toreson, fra Messingheia på Orstad i Klepp.

Tipp tippoldebarnet deres, Tom Olmstead, fikk i dag oppleve hva digitalt verktøy kan bety for å finne tilbake til sine røtter. Tone Tjensvold Barstad hadde hatt kontakt med Tom siden 2009 og i årene som fulgte, har det blitt mulig å gjenopprette kontakten med hans familien i Norge.

Tone Tjensvold Barstad hadde tilbudt seg å legge til rette dagen. Tom og Carol ble hentet på Victoria Hotell i Stavanger og turen gikk først til Lars Larsen Geilane sin plass ved Breiavatnet. Deretter stod utvandrermonumentet i Byparket for tur.

Været i formiddag smilte til oss og regnet holdt seg borte. Kjøreturen til Mosterøy ble en våt fornøyelse, men den vakre naturen sett fra bilvinduet, ble kommentert!
Da vi rundet hjørnet til Utstein Kloster Hotell var det oppholds vær og leder av “Restauration” Venneforening, Ann Irene Sem-Henriksen, stod klar og tok vel imot oss.

Det ble en sterk følelsesmessig opplevelse for Tom Olmstead, å gå om bord i “Restauration” og videre under dekk og se med egne øyne, skuta, hvor hans forfedre sammen med 47 personer, hadde tilbragt 98 dager på overfarten til Amerika.

Tanker kom om hvilke følelser som må ha vært i sving, når de forlot familie og venner for å dra til det ukjente landet og hva muligheter ville de finne langt i vest. Hva opplevelser hadde forfedrene hatt på den lange reisen der det endatil hadde vært en fødsel om bord.
Ann Irene Sem-Henriksen fortalte levende om den kommende overfarten. Vi fikk servert kaffi og kvekerkjeks bakt av Utstein Kloster Hotell. Kjeksen skal også være med som mat på overfarten neste år.

I 2025 er det nemlig 200 års markering/jubileum, for da den første organiserte utvandringen fra Norge til Amerika fant sted.

Etter en herlig lunch på Utstein Kloster Hotell, forlot følget Mosterøy for å dra videre på neste stopp.

Tone Tjensvold Barstad hadde funnet ut hvor Messingheia på Orstad var og hadde også vært i kontakt med etterkommer av Ola Toreson, bror av Ånen som emigrerte i 1825.

Været spilte nå ikke på lag, men med en fantastisk app på mobilen som viser væroppdatering hvert 5. minutt, dro følget mot Klepp hvor værprognosene skulle være mye bedre og regnet skulle lette kl. 15.00.

Da vi et par minutt på tre ankom husmannsplassen Messingheia, var lovnaden korrekt! Regnet stanset og vi kunne gå ut, uten paraply.
På Messingheia ventet Gaute Klepp som er slektsgransker og Gunleif Seldal som er historikker med spesialfelt «Restauration».

Nils Olav Østrem som er professor ved UIS og Ole Johan Orstad, som er direkte i slekt med Tom Olmstead, ankom også. De fleste av dem som var samlet her på Messingheia, hadde Tom hatt kontakt med pr. email. Det Tom ikke visste var at ordfører i Klepp, Kjetil Maudal, var underveis for å ønske Tom velkommen, tilbake til forfedrenes gård.

Det ble en fin og følelsesladet stund på Messingheia, hvor leder av Migrasjonsforum Sør-Rogaland – Tone Tjensvold Barstad, ønsket alle velkommen og fortalte litt om de som dro.
Ordet ble så gitt til ordføreren i Klepp og det var nok flere av oss som fikk våte øyne under hans tale til Tom. Det var en høytidelig stund, hvor to familier igjen ble gjenforent.
Tom Olstead gjentok flere ganger: «Dette er fantastisk, jeg er så takknemlig for alle dere som har hjulpet meg å få oppleve dette»….

Ole Johan Orstad fortalte om sin bestefar som hadde fortalt historien om «de som dro» fra Orstad i 1825, men som de hadde mistet kontakt med for over 100 år siden, og som de sikkert aldri kom til å se igjen.
Idag var vi vitne til at to adskilte familier fra to forskjellige verdensdeler, igjen fikk gjenopprettet kontakt. Det ble et hjertelig menneske møte.
Jærbuens gjestfrihet viste seg her i fullt mon. Vi ble invitert ned til Ole Johan og Sissel Orstad for å fortsette praten. Der hadde Sissel gjort klar et flott kaffebord, som satte en ekstra spiss på samværet. Det ble fortalt flere historier og mye ny informasjon ble utvekslet.

Ånen og Berta Toreson sin datter, Sarah, var 7 år da de forlot Messingheia i 1825. Hun var en sterk personlighet og historien om henne blir å finne i boken «DE SOM DRO», som er et av Migrasjonsforum Sør-Rogaland sine bidrag til utvandrerjubileet i 2025.
Boken blir lansert 22. oktober 2024.